keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Sellun valmistus.

Sellun valmistus alkaa kuorinnasta ja haketuksesta, jossa tuore puu ensin kuoritaan kuorimarummussa ja sen jälkeen haketetaan. Kuori menee polttoon. Haketuksesta hake jatkaa matkaansa seulomolle, josta sopiva hake menee keittämölle, ylisuuret tikkuhakkuun, jonka jälkeen uudestaan seulontaan, ja siitä keittämölle tai uudestaan tikkuhakkuun. Puru menee purusiiloon, ja sieltä purukeittimelle. Keittämöllä hake keitetään valkolipeällä (Natriumhydroksidi+natriumsulfidi), johon suurin osa puun ligniinistä ja uuteaineista liukenee, ja siitä tulee mustalipeää. Mustalipeä lähtee keittämöltä talteenottoprosessiin, jossa siitä haihdutetaan suurin osa vedestä (kuiva-ainepitoisuus ~80-85%)ja kuoritaan suopa jota käytetään mäntyöljyn keittoon. Haihduttamolta vahvistettu lipeä jatkaa soodakattilaan, jossa siitä poltetaan orgaaninen aines, josta syntyvä lämpö otetaan talteen höyrynä ja sähkönä. Epäorgaaninen aines menee liuotukseen, josta se jatkaa matkaansa viherlipeänä kaustistamolle, jossa siitä tehdään poltetun kalkin avulla uudelleen valkolipeää, joka jatkaa takaisin keittämölle. Kaustistamolla myös suodatetaan valkolipeästä meesa (kalsiumkarbonaatti) joka jatkaa uudelleen meesauuniin, ja siitä takaisin sammuttimeen. Keittämöltä saatu massa puolestaan jatkaa matkaansa valkaisuun ja happidelignifiointiin. Happidelignifioinnissa pyritään pudottamaan massan kappalukua, joskin käyttäen hellävaraisempia kemikaaleja kuin varsinaisessa keitossa. Valkaisussa pyritään edelleen vähentämään jäljellä olevan ligniinin määrää, joka valkaisee massaa. Valkaisun jälkeen osa massasta menee Kymillä kuivaukseen, osa suoraan paperitehtaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti